21 Dec 2020

România suspendă zborurile din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord

0 Comment

România suspendă zborurile din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, începând cu data de 21 decembrie 2020, ora 19.00. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) și este valabilă pentru 14 zile. În plus, hotărârea nr. 61 a CNSU prevede includerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România.

Decizia a fost luată din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi se va institui din 21 decembrie.

Având în vedere apariţia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi analiza factorilor de risc privind apariţia noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, luând în considerare persistenţa unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul naţional, precum şi apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulaţia virusului pe teritoriul naţional, cât şi prin importarea acestuia odată cu revenirea în ţară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar, (…) se aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Măsura prevăzută se aplică începând cu data de 21decembrie, ora 0.00”, se arată în textul hotărârii adoptate de CNSU, duminică seara.

Și alte țări suspendă zborurile

Și alte state din Europa au anunțat suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Jens Spahn, ministrul german al sănătăţii, a anunțat că începând de duminică de la miezul nopţii vor fi suspendate legăturile aeriene între Germania şi Marea Britanie.

Decizii similare au fost luate deja de către autoritățile din Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda şi Bulgaria. De altfel, există posibilitatea ca hotărârea de suspendare a zborurilor să fie luată la nivelul întregii Uniuni Europene. Mai mult, statele membre discută în paralel despre un răspuns comun în privinţa legăturilor maritime, feroviare şi rutiere cu Regatul Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Și țările din afara UE au decis să suspende legăturile aeriene cu Regatul Unit. Canada este un exemplu. Decizia a intrat în vigoare la miezul nopții (luni, 05.00 GMT) și prevede că zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie sunt interzise pentru o perioadă nedeterminată. Restricţiile nu se vor aplica pentru zborurile de mărfuri sau în cazul aeronavelor care trebuie să aterizeze din motive de securitate.

De asemenea, Arabia Saudită a suspendat duminică zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său prin punctele de trecere terestră şi prin porturi pentru cel puţin o săptămână, ca urmare a apariţiei unei noi tulpini a coronavirusului în Regatul Unit.

Mai mult, duminică pasagerilor de pe feriboturile provenind din Regatul Unit li se va refuza accesul în Olanda la sosirea în porturile olandeze.

Sursa: Ordinea Zilei

[top]
About the Author