Reguli de biosecuritate legate de creșterea porcului în gospodărie
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat că nu este interzisă creșterea porcului în gospodăriile populaţiei, dar fermierii trebuie să respecte nişte reguli minime de biosecuritate.
“Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am
pus în dezbatere publică este de găsi cea mai bună soluţie atât pentru
fermieri, pentru gospodari, cât şi pentru cei care cresc porci în fermele
comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul
pestei porcine africane, care ne-a costat până acum peste 100 de milioane de
euro, toate aceste despăgubiri, fără să mai vorbim de pagubele colaterale
pentru industrie. Deci, nu vom interzice creşterea porcului în gospodării,
numai că fermierii care vor creşte porci în gospodărie vor avea nişte reguli de
biosecuritate. Ei vor creşte porcii în gospodărie, vor sacrifica porcii pentru
consum propriu în gospodărie, va fi tradiţie şi vom respecta tradiţiile”,
a spus Chioveanu.
El a precizat că limitarea creşterii unui număr de cinci porci în gospodării
face parte din ordinul emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea,
înainte de a pleca de la minister, iar actualul ordin al ANSVSA vizează doar
reguli de biosecuritate pentru toate tipurile de creştere.
“Am discutat două luni cu fermierii, cu cetăţenii, cu asociaţiile
producătorilor de carne de porc, cu industria şi în momentul de faţă am găsit
oportun să postăm un ordin, să ne asumăm ca toţi cei care vor creşte porci să
respecte nişte reguli minime de biosecuritate, nimic mai mult. Am făcut o formă
draft şi acum este un proiect. În acest ordin noi nu avem nicio o limită. Din
contră, domnul Daea a făcut un ordin înainte de a pleca din minister, în luna
noiembrie, cu o limită maximă de 5 porci crescuţi în gospodăriile ţărăneşti,
iar acesta le punea fermierilor nişte condiţii mult mai dure”, a adăugat
şeful ANSVSA.
ANSVSA este interesată doar de a se respecta normele
de biosecuritate în toate exploataţiile de creştere a porcilor din România, nu
de numărul acestora, pentru a putea ţine sub control răspândirea pestei porcine
africane.
“Pe noi ca veterinari ne interesează mai puţin că au cinci porci, 100, 200
sau 500 de porci, pe noi ne interesează să fie într-o formă organizată, să dăm
o autorizaţie, să identificăm acea exploataţie şi să declare porcii respectivi
şi astfel ştim că fermierii care au cinci porci îi cresc şi îi consumă cu
familia, iar în momentul în care vor să dezvolte o afacere, să aibă 200 sau 500
de porci nu mai pot să îi crească într-o formă neorganizată, trebuie să îşi
facă un adăpost şi să respecte condiţii minime de biosecuritate. Trebuie să
înţeleagă că sunt nişte reguli de respectat. Nu sunt alte obligaţii acum decât
să respecte nişte reguli minime de biosecuritate şi de bunăstare pentru
animalele respective.(…) Ordinul dat de fostul ministru Daea este în vigoare
şi acum am venit cu aceste norme de biosecuritate pentru gospodăriile ţărăneşti
şi ferme comerciale”, a subliniat preşedintele ANSVSA.
El a explicat şi motivul pentru care a fost introdus un articol prin care se
prevede interzicerea creşterii porcilor în exploataţii în aer liber, articol
care a creat însă numeroase confuzii şi interpretări eronate.
“Noi avem o specificitate. Se cresc porci la stâne, la cantoane silvice,
iar mistreţii cu virus PPA intră în contact cu aceşti porci şi astfel virusul
se duce în sat. Noi am spus că într-o gospodărie nu este interzisă creşterea
acestor porci ci mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie. Adică ei nu
mai au voie să plimbe porcii dintr-o parte în alta, pentru că duc virusul
dintr-o parte în alta şi astfel noi plătim despăgubiri. În articolul 4 se spune
că în gospodăria ţărănească este interzisă mişcarea porcilor vii indiferent de
destinaţie şi activitatea de reproducţie, astfel încât fermierul să nu îşi mai
aducă scroafe şi să ajungă la 300-400 de porci într-o curte. Noi am pus clar în
ordin nişte definiţii: ce face exploataţia non-profesională, ce face ferma de
tip A, ce face ferma comercială. De exemplu, numai în primele două luni din
aceste an avem trei ferme comerciale, unde aproape 100.000 de porci au murit de
pestă porcină africană. Sunt nişte pagube economice uriaşe care au fost aduse
din sectorul gospodăresc, şi atunci se impune să facem nişte reguli, dar
trebuie să informăm cetăţenii, să facem dezbateri. România este acum într-un
blocaj economic din punct de vedere al cărnii de porc, nu avem voie să exportăm
şi să facem schimb intracomunitar din cauza focarelor de pestă”, a
explicat Chioveanu.
Ordinul va rămâne în dezbatere publică 30 de zile pe
site-ul Autorităţii, “până când se va găsi soluţia cea mai bună atât
pentru crescători, cât şi pentru fermieri”, după care va urma o perioadă
de informare a crescătorilor, însă implementarea efectivă a acestor măsuri va
demara abia din 2021.
“Toată lumea trebuie să fie informată şi vom începe gradual să ducem
informaţia aceasta către crescători, astfel încât ei să poată să ajungă de
Crăciun să îşi taie porcii, iar din 2021, să începem să implementăm uşor nişte
măsuri de biosecuritate şi legate de mişcarea porcului”, a mai spus
oficialul ANSVSA.
ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de
ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creşterea
porcinelor, acestea fiind benefice pentru creşterea suinelor în sistem
gospodăresc (nonprofesional), dar şi pentru dezvoltarea micilor ferme
comerciale şi a celor industriale.