Cum se completează declaraţia pe proprie răspundere referitoare la circulaţia persoanelor
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că declarația pe proprie răspundere referitoare la circulaţia persoanelor în afara locuinţei poate fi completată integral de mână, iar aceasta va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei care efectuează deplasarea.
Modelul declaraţiei pe proprie răspundere referitoare la circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, conform Ordonanţei Militare nr. 2 din 21 martie, a fost publicat duminică de GCS și în găsiți AICI.
„Precizăm faptul că declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf (‘de mână’), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie. Declaraţia pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot efectua fotografierea documentelor (declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) la momentul legitimării persoanei”, precizează GCS într-un comunicat.
Potrivit Ordonanţei Militare nr. 2 din 21 martie, obligaţia completării declaraţiei pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 22,00 a zilei de 23 martie.
Modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, al Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de pe site-urile celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Declaraţia pe proprie răspundere va cuprinde, pe lângă datele de identificare, orele de deplasare, locul şi motivul deplasării.
„Cunoscând prevederile articolului 326, referitoare la falsul în declaraţii, precum şi ale articolului 352 referitoare la zădărnicia combaterii bolilor din Noul Cod Penal, declar pe proprie răspundere faptul că mă deplasez în interes profesional/personal, între orele, până la şi pentru: deplasarea între domiciliul şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă; deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată sau consult medical de specialitate care nu poate fi amânat; deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu; deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoanele în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor; deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă; deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie; deplasare pentru rezolvarea următoarei situaţii urgente”, cuprinde declaraţia.